How bad is the world? - a quiz

Discussion in 'World Events' started by DaveC426913, May 9, 2021.

  1. DaveC426913 Valued Senior Member

    Messages:
    16,481
    I'm not normally into global socio-economics or anything, but I'm reading this fascinating book that has this short quiz.

    Indulge me. Take 3 minutes and answer these 11 questions. I'll tally the scores and post them in a few days and explain what this is all about (as well as give proper credit).

    (There are no trick questions here. These are based on WHO stats.)

    1. In all low-income countries across the world, how many girls finish primary school?
    A: 20%
    B: 40%
    C: 60%​

    2. Where does the majority of the world population live?
    A: Low-income countries
    B: Middle-income countries
    C: High-income countries​

    3. In the last 20 years, the proportion of the world population liviing in extreme poverty has ...
    A: almost doubled.
    B: remained more or less the same.
    C: almost halved.​

    4. What is the life expectancy of the world today?
    A: 50 years
    B: 60 years
    C: 70 years​

    5. There are 2 billion children in the world today, aged 0 to 15 years. How many children will there be in the year 2100?
    A: 4 billion
    B: 3 billion
    C: 2 billion​

    6. The UN predicts that, by 2100, the world population will have increased by another 4 billion people. What is the main reason?
    A: There will be more children (aged below 15)
    B: There will be more adults (aged 15 to 74)
    C: There will be more very old people (age 75 and older)​

    7. How did the number of deaths per year from natural disasters change over the last hundred years?
    A: More than doubled
    B: Remained about the same
    C: Decreased to less than half​

    8. How many of the world's 1-year-old children today have been vaccinated against some disease?
    A: 20%
    B: 50%
    C: 80%​

    9. Worldwide, 30-year-old men have spent ten years in school on average. How many years have women of the same age spent in school?
    A: 9 years
    B: 6 years
    C: 3 years​

    10. In 1996, tigers, giant pandas and black rhinos were all listed as endangered. How many of these three species are more critically endangered today?
    A: Two of them
    B: One of them
    C: None of them​

    11. How many people in the world have some access to electricity?
    A: 20%
    B: 50%
    C: 80%​
     
    Last edited: May 9, 2021
  2. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  3. Seattle Valued Senior Member

    Messages:
    7,480
    1. 60
    2.B
    3.C
    4.C
    5.C
    6.B
    7.C
    8.C
    9.A
    10.B
    11.C
     
  4. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  5. RainbowSingularity Valued Senior Member

    Messages:
    7,042
    you need to edit this and add an age

    primary can mean to 10 years old or to 14 years old

    3rd world countrys primary school goes to about age 8 or 9
    then the little girl is taken back into the house and locked up prior to being married off to an old man

    trick question

    A

    you mean
    the person or the planet ?
    or modern 1st world civilization ?
    1st world or 3rd world ?

    no formula provided(can not be answered requires a pre defined formula & the pre defined formula has not been provided)

    B(assuming covid19 is stopped in the next year or 3 & not counting covid)

    how many millions were starved to death in (Stalin)russia(millions), china(millions) & north korea(millions) ?
    is that classed as a natural or man made disaster

    i.e 1 single country
    3,500,000 people starved to death by natural disaster ?(total USSR, china & north Korea over the last 100 years including Africa would be around 100 million[easily])

    https://en.wikipedia.org/wiki/Holodomor

    i double checked my basic references
    im way off
    https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Chinese_Famine

    its closer to 300 million minimum
    i am still calculating
    but i realised again i have under estimated
    i expect africa has lost around 200 to 250 milion maybe as high as 300 milion to famine in the last 100 years

    add on top china
    easily 150 million
    russia & europe 50 million easily maybe 75 million conservatively
    the rest of Asia is probably around 100 million conservatively

    • so we are looking at roughly 650 million dead from natural disaster famine in the last 100 years


    Malaria half a million per year kill rate over 100 years = 50 million minimum killed by malaria
    "natural disaster word games"

    counting india or not counting india ?

    between B & C i believe its closer to 4 years

    A(boring subject)


    counting cell phones or not counting cell phones in the last 4 years ?
    * inadequate reference in terms to "access to cell phone/electrical technology"
     
    Last edited: May 10, 2021
  6. Google AdSense Guest Advertisement



    to hide all adverts.
  7. Seattle Valued Senior Member

    Messages:
    7,480
    Why would the "world's 1 year old children" not include India?

    Regarding your comment about a formula not being provided...this is a quiz regarding how bad off you think the world's population is. If a formula was given, it wouldn't be much of a quiz.

    Have you never taken a test before? You have to deal with the questions as given and answer them the best you can.
     
    DaveC426913 likes this.
  8. DaveC426913 Valued Senior Member

    Messages:
    16,481
    No. This is a test of your knowledge. Answer (if you choose to participate) with what you think is most correct. It is up to you to interpret as best you can, what the questions mean. In all cases, the correct answer (as reported by WHO) is one of the three options provided.


    An example of over-thinking it:

    The planet is not alive; it does not have a life expectancy.
    The context of the question is obvious from the quiz, which is about people.
    The only rational interpretation is the average life expectancy of persons.

    It says "the world". Is there some reason why you think it says something else?


    None of these are trick questions. This is not my test.
     
    Last edited: May 10, 2021
  9. DaveC426913 Valued Senior Member

    Messages:
    16,481
    [DUPE]
     
    Last edited: May 10, 2021
  10. Seattle Valued Senior Member

    Messages:
    7,480
    In looking over my answers I meant 4B.
     
  11. DaveC426913 Valued Senior Member

    Messages:
    16,481
    I am curious. From whence comes your knowledge of global socio-economics and health?
     
  12. Seattle Valued Senior Member

    Messages:
    7,480
    I don't have any expertise in health. I have an MBA in International Business and have an undergraduate degree in Political Science which was largely about international relations.

    I also just have an interest in the rest of the world. I know, in general that things have improved greatly over the last few decades. Africa doesn't look like Africa anymore. There's plenty of "poor" in the world but they're not as poor as they used to be.

    Capitalism is more prevalent (market economies). Vietnam is now one of the fastest growing economies. Vaccinations have helped reduce child death and there is basic medical care that now reduces those things that shouldn't kill us but that did in less developed countries.

    Regarding average lifespans. People have always lived about the same length of time if kept healthy. The numbers were so low (40 or whatever) mainly because of child deaths and things in adults that are very treatable if you just treat them. People used to die from infections due to rotting teeth.

    I've also traveled a bit around the world.
     
  13. Seattle Valued Senior Member

    Messages:
    7,480
    One interesting technique IMO applies here and it's what you could call an educated guess or more specifically it's the concept of using what knowledge you have (along with logic) to get the magnitude right. If you get the magnitude right, in many cases, the answer you get will be close enough for most purposes.

    The classic case is to ask those in the U.S. how many piano tuners are there in London. If you just break the problem down logically you will get the magnitude right on most issues. How large do you think London is? How many families have a piano? How many people is a family? How many pianos can a piano tuner tune in a day? How many days do they work?

    The answer, at the time, was about 150 piano tuners in London. As long as you get a number between 100 and 1000 you have the magnitude right.

    With no thought, if you asked a large room full of people this question you would probably get answers from 1 to thousands. When you break it down logically, even if you know nothing about piano tuners, or about London you will get the magnitude right.

    It's that way with most any problem.
     
  14. DaveC426913 Valued Senior Member

    Messages:
    16,481
    It's also that way in job interviews for programming jobs.
     
    Seattle likes this.
  15. DaveC426913 Valued Senior Member

    Messages:
    16,481
    [DUPE]
     
    Last edited: May 11, 2021
  16. Seattle Valued Senior Member

    Messages:
    7,480
    I did not. Is there some prize?
     
  17. cluelusshusbund + Public Dilemma + Valued Senior Member

    Messages:
    7,780
    1 b
    2 c
    3 c
    4 c
    5 c
    6 a
    7 a
    8 c
    9 a
    10 a
    11 c
    12 b
     
    DaveC426913 likes this.
  18. Seattle Valued Senior Member

    Messages:
    7,480
    How do you answer 12 when there are only 11 questions?
     
  19. RainbowSingularity Valued Senior Member

    Messages:
    7,042
    ?when the sun expands & sets fire to the atmosphere earths life forms will expire
    that is a calculated length


    different cultures have different life expectancy's

    agrarian manual labor farming with no medical
    have roughly 40 to 50 year life expectancy

    1st world rich genetically lucky have a life expectancy of around 90 years old
    thats almost twice as long

    thats a considerable difference

    lol
    where are you going with this ?

    ...
    your attempt to demand i interpret vague generalist comments is a bit brutish for a science debate

    smashing the square pegs into the round holes...

    probably you feel a bit emotional about how you have realized the questions are vague enough to divert from your intended subject(annoying but thats science)

    im sticking to the science
    the science needs to be clearly defined

    i am happy to not respond while you wait for others to give their opinions
    if that is what you were hoping but not asking

    standard deviation bias ?
    or filtering to project pre defined range ?
    if you see my point

    i will leave it there

    life expectancy
    Both Sexes
    54.4 years
    (life expectancy at birth, both sexes combined)
    https://www.worldometers.info/demographics/central-african-republic-demographics/#life-exp
     
    Last edited: May 11, 2021
  20. cluelusshusbund + Public Dilemma + Valued Senior Member

    Messages:
    7,780
    Thanks for the quiz Dave... an when you score my answrs do keep in mind that i gave more than the required number of answrs in hopes of Extra credit

    Please Register or Log in to view the hidden image!

     
    RainbowSingularity likes this.
  21. Sarkus Hippomonstrosesquippedalo phobe Valued Senior Member

    Messages:
    9,431
    Here are my guesses.
    1 .... C
    2 .... B
    3 .... C
    4 .... C
    5 .... C
    6 .... B
    7 .... C
    8 .... C
    9 .... A
    10 .... C
    11 .... C

    I'm also guessing that this is to do with people's misconceptions about how bad the world is.
     
  22. RainbowSingularity Valued Senior Member

    Messages:
    7,042
    usa citizens general knowledge of the world is shockingly poor

    it is seen globally as a culture facet of typical americans
    = globally dumb & ignorant(& very arrogant)

    so it depends on your audience
     
  23. James R Just this guy, you know? Staff Member

    Messages:
    36,946
    Here are my guesses, without doing any research.

    1. A.
    2. A.
    3. B
    4. A
    5. A
    6. A
    7. A
    8. A
    9. C
    10. A
    11. A

    When do we get the answers?
     

Share This Page